Де можна вудити рибу в Україні? Які снасті використовувати? Розміри та особливості штрафів за порушення правил рибного лову.

Риболовля без штрафів: коли, де і як можна ловити рибу в Україні

  • Статті
  • Риболовля без штрафів: коли, де і як можна ловити рибу в Україні

Для більшості чоловіків риболовля - це не просто улюблене хобі, а спосіб розслабитися. Однак не всі рибалки знають або хочуть дотримуватися правил любительського рибальства, що зі свого боку загрожує штрафами. Ми хочемо розповісти про те, як ловити рибу в Україні, не викладаючи кругленькі суми для оплати штрафів.

Коли вилов риби дозволено?

У принципі рибалити можна цілий рік і цілодобово. При цьому є періоди, коли вводяться певні обмеження на вилов. Це час нересту і линьки. Заборонено також ловлю з човна, якщо офіційно закрито навігацію.

У нашій морській акваторії існує заборона на вилов з човна в нічний час. Усі ці умови переглядаються щорічно і затверджуються Управлінням Держагентства рибгоспу окремо для кожного регіону України.

Де можна ловити рибу в Україні?

Ловити рибу в нашій країні можна у всіх водоймах, крім заборонених об'єктів, до яких належать:

  • водойми природно-заповідного фонду України;
  • рибні господарства;
  • спеціальні водойми;
  • акваторії, де вилов заборонений правилами рибальства.

Також в Україні діє абсолютна заборона на ловлю риби та інших біоресурсів на території зони відчуження та ЧАЕС.

Які снасті використовувати?

Кожен рибалка має знати, про те, якого типу снасті можна використовувати. У літню пору ви сміливо можете застосовувати донки, вудки і спінінги. У холодну пору року - спеціальні зимові вудки з блешнею і гачком до №10.

До числа заборонених знарядь прийнято відносити:

  • отрути і вибухівку;
  • електричний струм;
  • браконьєрську і вогнепальну зброю, пневматику.

Також заборонені знаряддя для промислового вилову, адже йдеться про любительську риболовлю.

Норми вилову риби на одну особу

Щоб уникнути порушень, важливо дотримуватися норм вилову на одну людину. Згідно зі встановленими правилами можна забирати із собою не більше 3 кілограмів риби, до 30 шт. раків, 10 штук рапанів, 1 кілограм креветок і близько 5 кг мідій на добу.

Також існують обмеження за розміром риби, вважається, що маленьких особин потрібно випускати.

Розміри та особливості штрафів за порушення правил рибного лову

Якщо ви не знали правил або свідомо їх порушили, вам випишуть штраф. На сьогодні в Україні встановлено такі розміри "покарань":

  • За незначні порушення правил рибальства без улову пересічний громадянин заплатить від 34 до 51 гривні, з уловом від 51 до 170 грн. Посадова особа - 170 - 510 гривень.
  • Значні правопорушення караються суворіше. За використання і зберігання заборонених снастей доведеться викласти суму від 340 до 680 гривень.
  • За особливо грубе порушення передбачено штраф від 1700 до 3400 гривень або кримінальна відповідальність до 3 років із конфіскацією. За повторне таке порушення сума зросте до 6800 грн.
  • Також крім основного штрафу, вам доведеться заплатити за кожну незаконно спійману рибу. Оплатити його можна в касі будь-якого українського банку, якщо у вас на руках є реквізити або скориставшись послугами інтернет-банкінгу.

Як скласти прогноз риболовлі?

Перш ніж вирушити на риболовлю, не зайвим буде скласти прогноз. Для цього важливо вивчити не тільки календар риболовлі, а й інші фактори: тиск, вітер, температуру води, опади і час доби. Для того щоб зорієнтуватися в періодах клювання варто враховувати виключно місячний календар. 

Прогноз і правильні снасті допоможуть зробити вашу риболовлю результативною.

Джерело - Funtime Kiev

Корисна публікація?
Поділіться посиланням з друзями!
Коментарі

Коментарі користувачів про публікацію «Риболовля без штрафів: коли, де і як можна ловити рибу в Україні»

Відправити
Підписуйтесь на нас